Wednesday, August 18, 2010

Υπογραφές για ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ

Δελτίο Τύπου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ από τον απρίλιο αλλά πάντα επίκαιρο:

Τσίρκο με ζώα στην Καστοριά
Και ενώ οι Δήμοι Κοζάνης και Γρεβενών εισάκουσαν το αίτημα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και των τοπικών Οικολογικών Κινήσεων και αποφάσισαν επίσημα την απαγόρευση εγκατάστασης τσίρκων με ζώα με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων, η Καστοριά υποδέχεται και πάλι τσίρκο με ζώα, από τις 29 Απριλίου.


Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει καταθέσει για τρίτη φορά αίτημα ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου των Δήμων Καστοριάς και Φλώρινας προκειμένου να αποφασιστεί η απαγόρευση λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων στα όρια των δύο Δήμων, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση.

Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια και τους πολίτες στην Καστοριά και τη Φλώρινα να προβληματιστούν τόσο για τις συνθήκες φιλοξενίας των ζώων όσο και για τα θέματα ασφάλειας των θεατών ανάλογων παραστάσεων.

Είναι τουλάχιστον άσκοπο, να προσφέρεται στους πολίτες της πρωτεύουσας του νομού Καστοριάς που φιλοξενεί τα πιο σπάνια είδη πανίδας που διαβιούν στη χώρα μας, το θέαμα των αιχμάλωτων άγριων ζώων, όταν λίγο πιο έξω από την πόλη τους ζει η αληθινή άγρια ζωή. Θυμίζουμε ότι η περίπτωση της αρμονικής συμβίωσης των κατοίκων της Κλεισούρας με μια θηλυκή αρκούδα με το μικρό της, κατά την περσινή χρονιά, προβλήθηκε ως παράδειγμα θετικής πρακτικής και από το BBC.

Πολύ σημαντικό είναι βέβαια και το ότι τα παιδιά που επισκέπτονται τέτοιου είδους θεάματα εξοικειώνονται με τον εξευτελισμό και το βασανισμό των ζώων, σε καιρούς που η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθησία κρίνεται απαραίτητη για την εξασφάλιση της ίδιας μας της ζωής.


---------------------------------------------------------------------------------------------------


Η λειτουργία τσίρκο με ζώα σημαίνει ανάμεσα σε πολλά άλλα και τα ακόλουθα:

• Το παράνομο κυνήγι ειδών υπό εξαφάνιση είναι από τους κύριους προμηθευτές των τσίρκο. Για να συλληφθεί ένα μικρό εξοντώνεται η μητέρα του ή και ολόκληρη η αγέλη.
• Τα περισσότερα ζώα που συλλαμβάνονται πεθαίνουν, είτε στη μεταφορά είτε στη διάρκεια της εκπαίδευσης.
• Οι συνήθεις μέθοδοι εκπαίδευσης είναι: πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο.
• Ο παγκόσμιος παράνομος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων και προϊόντων είναι τρίτος μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.
• Οι συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης είναι εντελώς αφύσικες για τα άγρια ζώα (κλουβιά-κατοικίες πολύ μικρών διαστάσεων, πλήρης ακινησία για το 90% της ζωής τους, απότομες κλιματικές αλλαγές, τροφή κακής ποιότητας που συχνά περιλαμβάνει και τα αδέσποτα ζώα της περιοχής).
• Η παντελής έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι κανένα τσίρκο δεν περιλαμβάνει κτηνίατρο στο προσωπικό του.
• Τα ζώα που γερνώντας είναι ανίκανα να εργασθούν, πωλούνται για να γίνουν πειραματόζωα ή κονσέρβες ή εγκαταλείπονται οπουδήποτε ή εκτελούνται.
• Όπου η εκπαίδευση δεν τρομοκρατεί αρκετά το ζώο ώστε να εκτελέσει τα εντελώς έξω από τη φύση του νούμερα (π.χ. φλεγόμενο στεφάνι για τις τίγρεις, ισορρόπηση στο ένα ή τα δύο πόδια για τους ελέφαντες) τότε η λύση για τους εκπαιδευτές είναι οι ναρκωτικές ουσίες.


-----------------------------------------------------------------------------------------


Εκστρατεία: « Ελλάδα: χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα»

Την τελευταία τριετία ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διενεργεί εκστρατεία με τίτλο «Ελλάδα: χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα» και πολλοί Δήμοι (Αθηνών, Θεσσαλονίκης και όλοι οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, Ορεστιάδας, Σερρών, Πάτρας, Κοζάνης, Γρεβενών και πολλοί άλλοι) έχουν ήδη λάβει ανάλογες αποφάσεις στα Δημοτικά τους Συμβούλια.

Σχετικό νομοσχέδιο (τροποποίηση του 3170) κατατέθηκε το 2009 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βρίσκεται ανενεργό στο νομοπαρασκευαστικό τμήμα της Βουλής. Οι επαφές μας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τυγχάνουν θετικής ανταπόκρισης. Στόχος μας παραμένει η άμεση ψήφιση του νόμου.

Οι υπογραφές πολιτών που συγκεντρώνουμε στο blog arcturos.wordpress.com αλλά και στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ανέρχονται σε 30.000.

Βασισμένοι σε όλη την κινητοποίηση που σας εκθέσαμε προηγούμενα, αιτούμαστε την άμεση απαγόρευση λειτουργίας της επιχείρησης τσίρκο στο Δήμο σας, καθώς τέτοιες εκδηλώσεις μόνο υποβάθμιση προσφέρουν στη ζωή των πολιτών και της πόλης.

Με την πεποίθηση ότι η άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής στο φυσικό της βιότοπο, ενάντια σε οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά εκμετάλλευσης των άγριων ζώων και αντιπροτείνουμε το καθεστώς διαβίωσης σε ημιελεύθερο περιβάλλον για άγρια ζώα που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο διαβίωσης.

Υπογράψτε τώρα εδώ

Δείτε εδώ http://www.youtube.com/watch?v=Kv05SnGhagc&feature=channelvideo βασανισμού ελέφαντα σε τσίρκο που λειτούργησε το 2009 .
Blog Widget by LinkWithin

No comments :

Post a Comment