Monday, August 16, 2010

Γενετικά τροποποιημένα φυτά δραπετεύουν στην αμερικανική ύπαιθρο

Οι φόβοι που είχαν εκφραστεί για την εξάπλωση των Γενετικά Τροποποιημένων οργανισμών επιβεβαιώνονται άλλη μια φορά στην Αμερική.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά ένα Γ.Τ.Ο (φυτό ελαιοκράμβης) βρέθηκε να αναπτύσσεται σε φυσικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Βήμα το Γ.Τ.Ο φυτό της ελαιοκράμβης καλλιεργείται για το λάδι του και για τη χρήση του ως βιοκαύσιμο) , βρέθηκε να φυτρώνει ελευθέρα στις άκρες των δρόμων της Βόρειας Ντακότα. Και αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στους σπόρους που πέφτουν από τα φορτηγά που το μεταφέρουν.
Σύμφωνα πάντα με το άρθρο στο Βήμα γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες έχουν εντοπιστεί στο φυσικό περιβάλλον και στον Καναδά, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που το φαινόμενο παρατηρείται στις ΗΠΑ.

«Η έκταση της απόδρασης είναι πρωτοφανής» σχολίασε στο Nature.com η Σίνθια Σάγκερς του Πανεπιστημίου του Άρκανσο στο Φάγιετβιλ, επικεφαλής της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε δύο ποικιλίες διαγονιδιακής ελαιοκράμβης. Η μία είναι ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto, η άλλη είναι ανθεκτική στο παρόμοιο ζιζανιοκτόνο Liberty της Bayer.
Η μεταλλαγμένη ελαιοκράμβη σύμφωνα με τις ως τώρα έρευνες δεν αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον. Αλλά η εμφάνισή της στα χωράφια ως ανθεκτικού ζιζανίου στα ζιζανιοκτόνα την καθιστά επικίνδυνη για το περιβάλλον αφού οι αγρότες για να την εξολοθρεύσουν θα χρησιμοποιούν ποιο ισχυρά και σε μεγαλύτερες δόσης και ποσότητες ζιζανιοκτόνα
Πηγή Το Βήμα on line
Διαβάστε όλο το άρθρο στο  vima.gr
Blog Widget by LinkWithin

No comments :

Post a Comment