Tuesday, February 15, 2011

“Η Συλλογή του Γιώργου Οικονόμου” στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

17/02/2011 End: 03/07/2011


Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, για πρώτη φορά, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων - Κτήριο Μεταξουργείου, τη Συλλογή έργων του Γιώργου Οικονόμου.

Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00
Συνέντευξη Τύπου (15ος αιώνας-Νέα Αντικειμενικότητα) & παρουσίαση Λευκώματος: Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00

Αυτή η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό ζωγραφικών, κυρίως, αλλά και γλυπτών και χαρακτικών έργων. Απώτερος σκοπός της έκθεσης είναι να εμφανίζονται με σαφήνεια τα ιστορικά κινήματα από τους προδρόμους της μοντερνικότητας, τον Ιμπρεσιονισμό δηλαδή και τη Βιεννέζικη Απόσχιση, ως τις ύστατες εκφάνσεις της από τη δεκαετία του ’60 έως του ’80.
Ωστόσο, ο επισκέπτης θα θαυμάσει επίσης “κοσμήματα” έργα των πρώτων μετά την Αναγέννηση αιώνων, αλλά και των μεταγενέστερων 17ου και 18ου, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση λόγω της σπανιότητας και της σημασίας τους για την Ιστορία της Δυτικής Ζωγραφικής.

Οι φιλότεχνοι θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσουν έργα των Ambrosius Bosschaert II, Gerrit Dou, Eugène Delacroix, Franz von Stuck, Edward Cucuel, Lovis Corinth, Paul Signac, Moritz Melzer, Marie Marevna, Félix Vallotton, Émile Bernard, Alfons Walde, Maurice Denis, Egon Schiele, Raoul Dufy, Louis Valtat, Alexej von Jawlensky, Ernst Ludwig Kirchner, Max Pechstein, Emil Nolde, Georg Tappert, Otto Mueller, Alfred Kubin, Gabriele Muenter, August Macke, Georges Rouault, Hermann Scherer, Pablo Picasso, Fernand Léger, Ivan Kliun, Liubov Popova, Le Corbusier, Ben Nicholson, Françoise Gilot, Lucio Fontana, Kasimir Malevitch, El Lissitzky, Oskar Schlemmer, Marcel Duchamp, George Grosz, Otto Dix, Jack Crabtree, Kees van Dongen, Joan Miró, Paul Delvaux, André Masson, Man Ray, René Magritte, Willem de Kooning, Andy Warhol, Jim Dine, César, Bridget Riley, Sigmar Polke, Gerhard Richter and Georg Baselitz.

Η συλλογή περιλαμβάνει και μια μεγάλη σειρά σημαντικών σχεδίων, στην οποία πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Ferdinand Hodler, Erich Heckel, Edgar Degas, Paul Gauguin, Diego Rivera, Henri Matisse, Amadeo Modigliani, Alexander Archipenko, Giorgio Morandi, Lucian Freud, καθώς και χαρακτικά του William Hogarth, των Ηenri Laurens, Juan Gris, Alberto Giacometti για εικονογραφήσεις βιβλίων που εξέδωσε στο Παρίσι, ο Έλληνας Tériade, και του David Hocney για την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Στη συλλογή εκπροσωπούνται με έργα τους και κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες- Γιώργος Ιακωβίδης, Νικόλαος Γύζης, Γιώργος Μπουζιάνης, Θάνος Τσίγκος, Μάριος Πράσινος, Θόδωρος Στάμος.

Η έκθεση θα παρουσιασθεί και στα δύο κτήρια της Νέας Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, στο νεοκλασικό παλιό Μεταξουργείο, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Χριστιανού Χάνσεν.

Η έκθεση της Συλλογής του Γιώργου Οικονόμου πλαισιώνεται από έκδοση αντίστοιχου Λευκώματος 536 σελίδων, με εικονογράφηση των επιλεγμένων έργων και θεωρητικά κείμενα.

Υπεύθυνη για την επιμέλεια της έκθεσης και του Λευκώματος είναι η Νέλλη Κυριαζή, Διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η Σαλώμη Παπαδοπούλου.

Επιμελήτρια της Συλλογής Οικονόμου είναι η Ειρήνη Δημητρακοπούλου.

Α’ Τμήμα Έκθεσης
17 Φεβρουαρίου - 24 Απριλίου 2011
Από το 15ο αιώνα στο Ροκοκό, Ακαδημαϊσμός, Ιμπρεσιονισμός, Βιεννέζικη Απόσχιση, Φωβισμός, Εξπρεσιονισμός, Κυβισμός, Αφαίρεση, Νέα Αντικειμενικότητα, Σχέδια της Συλλογής

Β’ Τμήμα Έκθεσης
5 Μαΐου - 3 Ιουλίου 2011
Σουρεαλισμός, Η Σχολή του Παρισιού, Πορτρέτο-Γυμνό-Νεκρή Φύση, H τέχνη στην πρώτη Μεταπολεμική Δεκαετία, Η τέχνη στη Δεκαετία του ’60, Νεοάγριοι, Χαρακτικά της Συλλογής.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας
Τρίτη έως και Σάββατο 10:00-14:00 & 17:00-21:00
Κυριακή 10:00-14:00, Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: Πληροφορίες: 210 3231841 begin_of_the_skype_highlighting 210 3231841 end_of_the_skype_highlighting, 210 5202421 begin_of_the_skype_highlighting 210 5202421 end_of_the_skype_highlighting & 421

Τοποθεσία:
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Λεωνίδου και Μυλλέρου (Μεταξουργείο), Στάση Metro: Μεταξουργείο
Blog Widget by LinkWithin