Friday, October 29, 2010

Περιμένουν με προσμονή τη "δική" τους εφημερίδα...

Τους συνδέουν με την πατρίδα τους, τους συνδέουν με την κοινωνία, στην οποία ζούν, τους συνδέουν μεταξύ τους. Είναι τα πολύχρωμα φύλλα, που κρέμονται γύρω από το περίπτερο του Μπαλακόπουλου στην Ομόνοια, την «καρδιά» της Αθήνας, το οικείο «πεδίο» το αλλοδαπών προσφύγων, όπου μπορεί κανείς να βρει όλο τον μεταναστευτικό Τύπο.

Από εκεί ξεκίνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ για να εντοπίσει τον «μίτο» του μεταναστευτικού Τύπου στην Ελλάδα, τον «κρίκο» που δίνει οξυγόνο στην «παθογένεια» του μετανάστη, του αναγκασμένου να προσαρμοστεί σε μία διαφορετική πραγματικότητα, πολλές φορές δυσνόητη, όπου η κοινωνική ενσωμάτωση είναι ζητούμενο, αλλά και απώθηση και ανάγκη και φόβος.
Το σταθερό ραντεβού των μεταναστών, που ήρθαν από κάθε γωνιά της γης και ζουν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, είναι στο ειδικό περίπτερο, που φέρνει τις εφημερίδες τους. Από εδώ ξεκινά η μέρα, η συζήτηση. Στην Αθήνα, ή τη Θεσσαλονίκη, σε επαρχιακές πόλεις, ακόμη και στα μεγαλύτερα νησιά, υπάρχει ένα περίπτερο, που θα τους συνδέσει με τη μητρική τους γλώσσα, τις νομικές τους ανάγκες και τους ομοεθνείς τους.
Την ιδέα της έκδοσης εφημερίδας για τις κοινότητες των μεταναστών έκαναν πραγματικότητα αρκετοί, είτε Έλληνες που είχαν ήδη σχέση με τον ευρύτερο εκδοτικό χώρο, είτε αλλοδαποί που διέβλεψαν μέσα από τη εισροή μεταναστευτικών κυμάτων τη διέξοδο μιας επικερδούς επιχείρησης.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Blog Widget by LinkWithin

No comments :

Post a Comment